Bodyflow Blog

Bili toga svjesni ili ne, napetost tijela, uma ili duše, sastavni je dio naše svakodnevnice.

Zapravo, tek kada uložimo svjesni napor u pokretanje svog tijela i uma, osvještavamo količinu napetosti koju nosimo i mjesta na kojima je nakupljamo. Kako je moguće da to nismo primijetili ranije? Jednostavno, naša je pažnja najčešće usmjerena na iskustva oko nas, čime gubimo svoju introspektivnu oštrinu (svijest o onome što se događa unutar našeg tijela). Prizori, zvukovi, okusi i mirisi odvlače nam pažnju od našeg unutarnjeg svijeta.

Postura na koju smo naviknuti i obrasci gibanja koje je naše tijelo zapamtilo postupno nas dovode u stanje neprekidne napetosti. Sve dok se takvim navikama ne počnemo odupirati, nećemo osvijestiti svoja ograničenja.

Prekomjerno sjedenje položaj je na koji je većina nas naviknula svoje tijelo. Dominatno sjedilački način života vodi do predvidljivog obrasca mišićne napetosti:

– napetost fleksora u području kukova koji se zbog sjedećeg položaja skraćuju

– napetost prsnih mišića zbog prednje pozicije ruku uslijed kuhanja, tipkanja, jedenja, vožnje automobila ili bicikla

– napetost vratnih mišića i gornjeg dijela leđa uslijed sagibanja glave (gledanje u ekrane računala i mobitela)

Sve su ovo uzroci mišićne neuravnoteženosti:

– procesom recipročne inhibicije, dok se fleksori kukova napinju, njihovi antagonisti (suprotni im mišići); mišići gluteusa, se opuštaju kako bi se zaštitili od pucanja. Vremenom, mišići gluteusa razvijaju glutealnu amneziju i „zaborave“ kako pravilno raditi

– kada su mišići gluteusa slabi, tada mišići donjeg dijela leđa moraju kompenzirati i ponijeti sav teret što dovodi do njihovog preopterećenja i napetosti

– u gornjem dijelu tijela, prednja pozicija ruku prenapreže i slabi mišiće koji podržavaju lopatice, uzrokujući bolove u vratu, gornjem dijelu leđa i između lopatica

Drugim riječima, napetost uzrokuje neuravnoteženost, a neuravnoteženost bolove. Nažalost, pokušaji izbjegavanja boli stvaraju još veću napetost. Naime, naš mozak uspješno predviđa pojavu boli i pokreće „odgovor na stres“ koji povećava mišićnu napetost čime ostajemo zarobljeni u ovom negativnom, začaranom krugu.

Što je odgovor na stres?

Kada naš mozak u svojoj blizini osjeti potencijalnu opasnost jednostavno nemamo vremena izabrati najbolje rješenje. Mozak odlučuje umjesto nas i automatski aktivira „odgovor na stres“. Srce počinje brže kucati kako bi se povećala opskrba mišića krvlju, ubrzava se disanje kako bi se povećala opskrba tijela kisikom i raste mišićna napetost.

Naše tijelo reagira slično i kada je suočeno s tjeskobnim osjećajima poput ljubomore, bijesa, krivnje, agresije, zamjeranja, samoće, manjka samopouzdanja, seksualne frustracije i neuzvraćene ljubavi. Kada se bojimo onoga što nam nosi budućnost, kada nas pritišću vremenski rokovi, ako smo ovisni o nečemu- svaki put kada razmišljamo o tome pokrećemo odgovor na stres, tijelo dovodimo u stanje grča i gomilamo napetost. Ta se napetost manifestira kao stezanje u prsima, kočenje čeljusti, bolovi u vratu i ramenima, glavobolja, poteškoće s disanjem, bolovi donjeg dijela leđa ili ukočenost cijelog tijela.

Takvo je stanje iscrpljujuće, krade nam energiju i onemogućava nam da ispunimo svoje potencijale.

Opuštanje je odgovor !

Vježbanje joge jedan je od najboljih načina smanjivanja napetosti u našem tijelu. Sat joge je, zapravo, oslobađanje od mentalne i tjelesne napetosti. Disanje iz dijafragme, osviješteni pokreti, istezanje, specifične tehnike opuštanja i povećana introspekcija brišu napetost iz našeg tijela, uma i duše. Joga opušta smanjujući razine kortizola i adrenalina, hormona stresa, spuštajući broj otkucaja srca, povećavajući udisajni volumen i opuštajući napete mišiće. Joga nas povezuje s osjećajima i osjetilima, povećava nam kvalitetu spavanja i prehrane, potiče nam cirkulaciju i detoksifikaciju i stimulira pomlađivanje na staničnoj razini.

Kada nismo zaglavljeni ni u visokim, ni u niskim razinama napetosti, postajemo opušteni i otvoreni. Spontaniji i samopouzdaniji lakše se suočavamo sa svijetom koji nas okružuje.

I zato otpustite sve nepotrebno, duboko udahnite i polako izdahnite, pronađite vrijeme za relaksaciju, te započnite svoju osobnu joga praksu.

Used Tags :

Antonia Covic

No comments yet

web by: HWTsTudio