yoga

Yoga

The body is your temple keep it pure and clean for the soul to reside in.

Ako sam nefleksibilan/na ne mogu vježbati yogu

Osim ako niste gimnastičari/plesači normalno je da se osjećate kruto, zato ne brinite ako ne možete dotaknuti svoje prste. Super je što yoga, vježbajući ju regularno mnogo pomaže poboljšanju fleksibilnosti.

Već redovito odlazim u teretanu, stoga mi ne treba yoga

Iako mnogi oblici vježbanja omogućuju odličnu tjelovježbu, samo yoga može pružiti i terapeutski učinak koji pomaže lječenju ozljeda, poboljšanju kroničnih bolesti i reduciranju stresa.

Yoga je za žene

Neke stvari i jesu samo za žene, ali yoga nije jedna od njih. Povijesno neki od najboljih yoga učitelja su bili muškarci.

Probao/la sam vježbati yogu jednom, ali je jednostavno presporo i dosadno

Neki stilovi yoge su nježniji, sporijeg tempa. Ali stilovi poput Vinyasa flow yoge su brži, dinamičniji i uvijek iznova zanimljivi i zahtjevni.

Vježbajući yogu biti ću prisiljen/a prihvatiti religiju

Yoga nije religija, to je tehnika fizičkih pokreta koje poboljšavaju zdravlje. Ako yoga i ima sistem vjerovanja to je samo da bi postali više povezani sa svojim tijelom.

Ne mogu prakticirati yogu jer volim izlaziti vani i ponekad popiti čašicu vina više

Opusti se, i dalje možeš uživati u čaši ili dvije (ili tri) vina i biti jogi. Nakon nekog vremena prirodno naginješ zdravijem stilu života, ali nemaš obvezu mijenjati se.

Dobrobiti Yoge

Riječ yoga potekla je od Sanskrtske riječi Yuj što znači sjediniti/ujediniti. Možemo reći sjedinjenje nas samih na fizičkoj-mentalnoj-duhovnoj razini, sjedinjenje sa svim drugim bićima, sa prirodom i sa svim onim što smatramo da je veće od nas samih. Yoga se spominjala u mnogim drevnim tekstovima poput Veda, Upanishada, Yoga sutri, Bhagavad Gite, Hatha yoga pradipike… Kao jedna od najstarijih drevnih disciplina uči nas zdravom odnosu prema sebi, našoj zajednici, svim živim bićima i prirodi oko nas.

Ono što se učestalo spominje kao yoga nazvano na Sanskrtu kao ASANA-odnosi se na fizički aspekt purifikacije tijela. Ali asana je samo jedan od osam udova yoge koje objašnjava Patanjali u Yoga sutrama. Kroz praksu samodiscipline, tjelesnih položaja (asana), pranayame (kontrola daha), koncentracije i meditacije otkrivamo svoju pravu prirodu kroz put mudrosti koje tijelo, um i duh vodi ka oslobođenju ili prosvjetljenju. Yoga nije religija i stoga se svatko može baviti yogom neovisno o svojoj vjeroispovijesti i životnim opredjeljenjima.

Yoga se smatra terapeutskom, pomaže da postanemo svjesniji tijela, daha, čini naše tijelo jačim i fleksibilnijim, uravnotežuje tjelesnu težinu,  poboljšava cirkulaciju i stanje krvožilnog sustava, povećava izdržljivost, te smanjuje bol i otpušta stres.

web by: HWTsTudio