Bodyflow Blog

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI SVI TREBALI PROBATI PILATES
(ČAK I ONI KOJI NE MISLE TAKO)

Ozlijeđeni ste? Kronični bolovi vam otežavaju ili onemogućavaju bavljenje tjelovježbom? Nemate vremena za vježbanje? Želite ojačati trup i izgraditi duge, vretenaste mišiće? Želite brzo poboljšati izgled svoga tijela? Odgovor na sva ova pitanja je- pilates.

Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća Joseph Pilates osmislio je princip tjelovježbe izvorno namijenen muškarcima i sportašima. Gotovo stoljeće nakon, bez obzira na spol i dob, ljudi otkrivaju kako im Pilatesova vizija vježbanja zauvijek mijena život i tijelo nabolje.

Slijedi 5 razloga zbog kojih biste se trebali okušati u pilatesu, čak i ako mislite da uopće nije za vas.

  1. Prevencija ozljeda

Ozljede nas mogu onesposobiti danima, tjednima, čak i godinama. No, što ako tjelovježbu primijenimo kao metodu sprječavanja, umjesto izazivanja ozljeda. Pilates usredotočeno radi na jačanju vašeg trupa, poglavito trbušnih i leđnih mišića. Osvijestimo na trenutak važnost snažnog trupa prilikom svakodnevnih aktivnosti- ustajanja, sjedenja, sagibanja, hodanja…Muče li vas kronični bolovi u leđima, jedan od glavnih uzroka sigurno je slabost leđnih mišića. Ojačate li ih, ne samo da ćete otkloniti trenutne bolove, već ćete spriječiti pojavu novih.

  1. Ojačajte trup i izgradite duge, vretenaste mišiće

Većini nas trup je najslabiji dio tijela. Trup je središte tijela i izvor tjelesne snage. Slab trup znači slabo tijelo. Pilates se fokusira na vježbe koje neprekidno angažiraju mišiće trupa što rezultira ravnim trbuhom i snažnim leđima. Za razliku od treninga s utezima koji skraćuje mišiće i čini ih nabijenima, vježbe pilatesa istovremeno aktiviraju obje strane mišića. Istovremenim otporom i podrškom mišića, pilates oblikuje izdužene, vretnaste i tonirane mišiće.

  1. Poboljšajte fleksibilnost, koordinaciju i ravnotežu  

Ne bi vas trebalo iznenaditi da koordinacija i ravnoteža također ovise o snazi vašeg trupa. Pilatesom ojačani mišići trupa, koji su zaslužni za koordinaciju i ravnotežu, pomažu spriječiti padove i ozljede. Povećana fleksibilnost također omogućava mišiću bolje istezanje i pokretljivost što posljedično smanjuje mogućnost ozljeđivanja.

  1. Pilates je za svakoga

Žene, muškarci, djeca, starci, trudnice, sportaši, plesači, kronični bolesnici- svi imaju koristi od pilatesa. Osim što osnažuje trup, poboljšava ravnotežu i povećava fleksibilnost, pilates nas također čini stabilnijima, poboljšava posturu i čini nas svjesnijima svoga tijela, optimizira naše opće zdravstveno stanje i pomaže nam da se učinkovitije krećemo. Pilates je nježan, ali opet dovoljno izazovan. Dokazano pomaže ublažiti bolove budući da pilates podrazumijeva vježbe koje ne opterećuju zglobove i kosti. Ne postoji razlog zašto se ne okušati u vježbanju pilatesa.

  1. Možete ga vježbati bilo gdje   

Pilates je toliko raznolik da ga možete vježbati bilo gdje- kod kuće, u dvorani, parku, na plaži… Čak i samo 15 minuta dnevno koje odvojite za pilates vježbe zagrijavanja, bit će dovoljno za preobrazbu vašeg tijela. Sve što trebate je samo težina vlastitog tijela. Ukoliko želite povećati otpor i učinkovitost vježbanja uvijek možete uključiti rekvizite poput lopti i traka.

Ne postoji bolja preporuka za pilates od riječi njegova tvorca, Josepha Pilatesa: „ Nakon 10 satova osjećat ćete razliku, nakon 20 satova vidjet ćete razliku, nakon 30 satova imat ćete potpuno novo tijelo.“

Isplati se probati, zar ne?

Used Tags :

Antonia Covic

No comments yet

web by: HWTsTudio